Ara
GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ

Hakkında

21.03.2022 07:04

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı

Tarihçe

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı 2002-2003 yılında MEB-YÖK Meslek Yüksekokulları Program Geliştirme Projesi kapsamında F.Ü. Muş Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim öğretime başlamıştır. 2007 yılında Muş Alparslan Üniversitesi’nin kurulmasıyla, Muş Alparslan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı, 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren de bölüm isimlerinde değişiklik yapılmasıyla Gıda İşleme Bölümü altında eğitim öğretim etkinliğini sürdürmektedir.

Kazanılan Derece

Mezunlar "Süt Teknikeri" ünvanını kazanmaktadır.

Kabul Koşulları

T.C. vatandaşları, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından üniversitelere giriş için yapılan YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve/veya LYS (Lisans yerleştirme Sınavı) sınav sonuçları dikkate alınarak yerleştirilirler.
Yabancı uyruklu öğrenciler ise üniversitemiz ‘Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Başvuru, Kabul ve Kayıt Yönergesine’e göre kabul edilirler.
http://www.alparslan.edu.tr/_mevzuat/yonetmelikler/Yabanci_uyruklu_ogrenci_yonergesi.pdf

Üst Kademeye Geçiş

Mezun öğrenciler, Dikey Geçis Sınavına girerek Ziraat Mühendisliği Bölümlerine ,Süt Teknolojisi Bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirler

Mezuniyet Koşulları

Öğrencinin mezun olabilmesi için 4 yarıyıl sürecinde verilen tüm derslerde başarılı olması ve AGNO'nın 2'nin üzerinde olması gereklidir. Ayrıca öğrencinin 30 iş günü Mesleki Stajını yapmış ve kabul olmuş olması gerekir.

Mezun İstihdam Olanakları

Süt Teknolojisi Programı mezunları, gıda sanayi ile ilgili kamu (Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektörde gıda üretimi ve satışı yapılan işletmelerde (Süt ürünleri ve fermente ürünlerin üretildiği işletmeler, hazır yemek sanayi ve özel laboratuvarlar ve bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarları) “Gıda Teknikeri” olarak çalışabilmektedirler.

Ölçme ve Değerlendirme

Öğrencinin vize puanının %40'ı ve final puanının %60'ı toplanarak başarı notu belirlenir. Başarı notuna, ödev, proje, rapor ve quiz gibi bazı değerlendirme ölçütleri de etkilidir. Uygulamalı derslerde, uygulamadan başarılı olamayanlar final sınavına girme hakkını elde edememektedirler. Ayrıca, dersi tekrar aldığı zaman uygulamalara ve derslere davam zorunlululuğu da söz konusu olmaktadır.

2015-2016 eğitim-öğretim yılı itibariyle bu programa öğrenci alımı durdurulmuştur.

Hızlı Erişim