21.03.2022 06:56
Tarihçe
Gıda Teknolojisi Programı 2001-2002 yılında MEB-YÖK Meslek Yüksekokulları Program Geliştirme Projesi kapsamında F.Ü. Muş Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim öğretime başlamıştır. 2007 yılında Muş Alparslan Üniversitesi’nin kurulmasıyla, Muş Alparslan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı, 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren de bölüm isimlerinde değişiklik yapılmasıyla Gıda İşleme Bölümü altında eğitim öğretim etkinliğini sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Mezun Öğrencilerimiz Gıda Teknikeri Ünvanı alırlar.
Kabul Koşulları
T.C. vatandaşları, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından üniversitelere giriş için yapılan sınav sonuçları dikkate alınarak yerleştirilirler.
Yabancı uyruklu öğrenciler ise üniversitemiz ‘Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Başvuru, Kabul ve Kayıt Yönergesine’e göre kabul edilirler.
http://www.alparslan.edu.tr/_mevzuat/yonetmelikler/Yabanci_uyruklu_ogrenci_yonergesi.pdf
Üst Kademeye Geçiş
Ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) gereken puanı almaları durumunda Beslenme ve Diyetetik, Bitki Koroma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Kimya, Tarımsal Genetik Mühendisliği, ve Tarımsal Biyoteknolojisi bölümlerinde lisans eğitimi alabilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin mezun olabilmesi için 4 yarıyıl sürecinde verilen tüm derslerde başarılı olması ve AGNO'nın 2'nin üzerinde olması gereklidir. Ayrıca öğrencinin 20 iş günü Mesleki Stajını yapmış ve kabul olmuş olması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Gıda Teknolojisi Programı mezunları, gıda sanayi ile ilgili kamu (Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektörde gıda üretimi ve satışı yapılan işletmelerde (meyve ve sebze ürünleri, et ve süt ürünleri, bitkisel yağ ve tahıl ürünleri ve fermente ürünlerin üretildiği işletmeler, hazır yemek sanayi ve özel laboratuvarlar ve bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarları) “Gıda Teknikeri” olarak çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencinin vize puanının %40'ı ve final puanının %60'ı toplanarak başarı notu belirlenir. Başarı notuna, ödev, proje, rapor ve quiz gibi bazı değerlendirme ölçütleri de etkilidir. Uygulamalı derslerde, uygulamadan başarılı olamayanlar final sınavına girme hakkını elde edememektedirler. Ayrıca, dersi tekrar aldığı zaman uygulamalara ve derslere davam zorunlululuğu da söz konusu olmaktadır